Oboznámenie so spracovaním osobných údajov - GPDR Čítaj viac
Články / Príspevky

Extrémmaratón pre Čurleja a Vargovú

  • Danica Božová
  • 06/08/2018
  • 0 Komentáre
  • Zdroj: https://kosice.korzar.sme.sk

Podujatie má v názve slovo Extrém, ktoré súvisí nielen s tým, že väčšinou je v tomto období veľmi horúce počasie, ale najmä s celkovým prevýšením – s nastúpanými vyše 599 metrami, ktoré ho zaraďuje k najťažším cestným maratónom v Európe.

Z tohto dôvodu sa na štarte nezvykne zísť také početné pole vytrvalcov ako na iných podujatiach, pretože na zvládnutie náročnej trate si tak veľa bežcov netrúfa.

V cieli 42,195 m dlhej trate starostliví usporiadatelia z BK 05 Košice – Furča klasifikovali 48 bežcov z rôznych oblastí Slovenska, Maďarska a Česka. Piati súťaž nedokončili.

Mužom kraľoval Čurlej

Trať najrýchlejšie zvládol 37- ročný Jozef Čurlej z domáceho 05 BK Furča Košice.

Po celkovom striebre medzi mužmi na Medzinárodnom novohradskom maratóne (august 2016) a tretej priečke na Furčianskom maratóne v apríli 2017 sa mu podarilo druhý raz v kariére triumfovať v maratónskom behu.

Obhájil prvenstvo z minulého ročníka.

Opäť sa priblížil k hranici slovenskej maratónskej extratriedy (čo sa medzi slovenskými bežcami rovná výkonu na úrovni troch hodín), hoci jeho výsledný čas bol o 2 minúty a 10 sekúnd horší ako vlani.

Po dobehnutí svoj dosiahnutý výkon zdôvodnil:

„Celý predchádzajúci týždeň som bol v Chorvátsku, kde som každý deň behával po 14 km a plával po 7,5 km. Domov som sa vrátil až neskoro večer deň pred štartom po 15-hodinovom šoférovaní v aute. Po skorom rannom vstávaní sa mi, poviem pravdu, ani veľmi behať nechcelo. Tento maratónsky beh však mám rád, páči sa mi tu prostredie i atmosféra, preto som sa zúčastnil.“

A pokračoval:

„Nepozeral som sa na konkurenciu, bežal som svojím tempom. Vedel som, že bežcom, ktorí po štarte vypália ako rakety, zvyknú v závere dôjsť sily. A tak aj bolo. Už po troch štvrtinách trate som sa dostal na čelo a vedúcu pozíciu som si udržal až do cieľa.“

I ďalšiu medailovú priečku bral pretekár z usporiadateľského klubu.

Presne rovnako ako vlani – striebro získal vekový rovesník víťazného Čurleja Erik Onofrej. Bronz vybojoval bývalý svetový šampión v behu na 100 km z roku 1999 Maďar János Bogár, teraz už päťdesiatnik.

Paradoxy veku u žien

V súťaži žien sa opäť potvrdili paradoxy veku. Najrýchlejšou bola vekom takmer šesťdesiatnička Ildikó Vargová z Maďarska.

Päťdesiatosemročná bežkyňa udávala tempo od začiatku súťažného behu a o jej dominancii nebolo pochýb až do cieľa. Rýchlejších od nej bolo iba 18 mužov.

Spoločnosť na stupni víťazov jej robila celkovo strieborná, o generáciu mladšia 42-ročná Andrea Repková z domáceho klubu.

Bronz v absolútnom poradí bez rozdielu veku vybojovala najstaršia účastníčka podujatia 70-ročná Eva Seidlová z Tlmáč, ktorá nedala šancu mladším pretekárkam.

Spokojnosť riaditeľa pretekov

Po skončení podujatia bol riaditeľ pretekov Zdeněk Bohuněk spokojný.

„Bežci podali vzhľadom na trať pekné výkony. Na štarte bolo 25 stupňov, neskôr sa teplota vzduchu zvýšila na 29. Bežalo sa štyri razy po promenádnom chodníku zo sídliska Furča na Zelený dvor a späť v príjemnom prostredí. Teplota vzduchu bola síce vysoká, ale slnko pražilo bežcom priamo na hlavu iba na krátkych úsekoch. Som rád, že na štarte sme privítali slovenskú rekordérku v počte odbehnutých maratónov Evku Seidlovú z Tlmáč a rekordéra Alexandra Simona zo Žiliny. Obhajkyňa prvenstva Alžbeta Tiszová síce chýbala, ale kvalitným časom ju dobre nahradila Maďarka Ildikó Vargová.“

Z výsledkov Extrémmaratónu – muži: 1. Jozef Čurlej 3:05:35 hod., 2. Erik Onofrej (obaja 05 Košice BK Furča) 3:14:31 hod., 3. János Bogár (Maďarsko) 3:18:38 hod. Ženy: 1. Ildikó Vargová (Maďarsko) 4:07:45 hod., 2. Andrea Repková (05 BK Furča Košice) 4:19:05 hod., 3. Eva Seidlová (AK Tlmače) 4:22:16 hod.

Úspešná obhajoba aj v dvojkombinácii

V závere podujatia bola vyhodnotená i dvojkombinácia furčianskych maratónov (aprílového Furčianskeho maratónu Memoriálu Štefana Semana a práve skončeného Extrémmaratónu). Najlepším súčtom časov sa víťazom stal Jozef Čurlej (6:07: 09 hod.), ktorý dominoval i vlani. Podarila sa mu tak ďalšia obhajoba.

(db)


Čítajte viac: https://kosice.korzar.sme.sk/c/20885532/extremmaraton-pre-curleja-a-vargovu.html#ixzz5NOC74BLG


Komentáre

Žiadne komentáre.

Komentár môžu pridávať len registrovaný a prihlásený uživatelia Prihlásiť sa

Vyhľadávanie